Dobitnici

U sklopu natječaja Zajedno smo jači izabrani su projekti STEM edukacijskog karaktera u kategorijama Nove tehnologije i Znanost, koji su zadovoljili sve uvjete natječaja i od stručnog žirija osvojili najveći broj bodova.

U kategoriji Nove tehnologije s 350.000 kuna nagrađen je projekt „Croatian Makers i HT: Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.“ Instituta za razvoj i inovativnost mladih, za koji se očekuje da će već u prvoj fazi okupiti pedesetak škola i gotovo 750 učenika. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan način i cjelovit način.

U kategoriji Znanost nagrađen projekt je “HT campus” Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola, koji će u kampu imati prilike okušati se u aktivnostima vezanima uz STEM područje. Zahvaljujući ovom natječaju, radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak tri puta više od dosadašnjih kapaciteta. Astronomsko društvo i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju Zvjezdarnica Višnjan planira utrošiti na opremanje interdisciplinarnog Laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) u sklopu kampa.

Na ovogodišnji natječaj „Zajedno smo jači“ mogli su se prijaviti projekti u kategorijama Nove tehnologije i Znanost, a dodatni uvjeti su njihov edukativni karakter i usmjerenost na promicanje STEM edukacije među osnovnoškolcima kroz praktičan rad i igru. Pristiglo je čak 39 prijava, među kojima su zaposlenici Hrvatskog Telekoma internom selekcijom odabrali po pet finalista iz svake kategorije. Konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga. U dosadašnjih jedanaest godina Hrvatski Telekom je natječajem “Zajedno smo jači” s više od devet milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 vrijednih projekata.