Znate li što je STEM?

STEM je akronim sastavljen od početnih slova riječi Science, Technology, Engineering i Mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Akronim STEM formulirala je američka Nacionalna zaklada za znanost, kako bi njime ukazala na opći trend smanjenog interesa učenika za obrazovna područja i zanimanja vezana uz ta četiri područja.

U globaliziranom svijetu pitanja obrazovnog postignuća i aspiracija mladih prema pojedinim zanimanjima iznimno su značajna. STEM je utemeljen na ideji obrazovanja učenika u kojem se navedene četiri discipline, umjesto da se uče zasebno i budu odvojeni predmeti, integriraju u jedinstvenu paradigmu učenja koje se temelji na stvarnim interakcijama.

Naš stvarni život, sunce, more, prirodne raznolikosti… Sve je to dio znanosti, tehnologija koja je neizostavni dio naše svakodnevice, inženjeri koji grade ceste, mostove, te matematika koju primjenjujemo na dnevnoj bazi, a da toga nismo niti svjesni. Sve su to STEM iskustva s kojima se susrećemo, odrastamo i živimo.

Djeca su po svojoj prirodi iskreni znanstvenici i istraživači, lako uče matematičke, znanstvene i inženjerske koncepte kroz igru. U STEM programima možemo osigurati kvalitetno okruženje u kojem se djeca mogu koristiti prirodnim sklonostima za istraživanje, za izgradnju i priliku za postavljanje pitanja.

Hrvatski Telekom kao telekomunikacijska i tehnološka kompanija te vodeći gospodarski subjekt u STEM području ovogodišnjim natječajem Zajedno smo jači skreće pozornost na nužnost STEM edukacije kao ključnog faktora ulaganja u buduće ljudske potencijale i priprema mlađe naraštaje na poslovne izazove budućnosti.